Illustraties bij het artikel  van Anneke Landheer
Klik op de foto's om te vergroten.

Duinweg_20_22_tn
De door Jacob Mackenzie in 1894 gebouwde handelsschool aan de Duinweg, bestaande uit een schoolgebouw en een directeurswoning.  Na de sluiting als school werd er een sanatorium gevestigd. Tussen 1921 en 1938 werd het gebouw geëxploiteerd als Grande Pension Villa des Roses. (Collectie HGA).
Perspectief_Van_Stolkpark_1890_tn  
In 1890 was het mogelijk vanaf de Belvedère een goede blik op het Van Stolkpark te krijgen. Vooraan loopt de nog onbebouwde Duinweg . Op de hoek van de Duinweg en Parkweg staat al sinds 1883 Villa Catherina, en aan de overzijde van het dichtbegroeide plein (nu Thomas van Stolkplein) het gebouw van Panorama, waar op dat moment de jongedameskostschool van mejuffrouw Van Reijn Snouck is gevestigd. Nog zichtbaar achter het plein de bij villa Catherina behorende vogel- en plantentuin, anno 2011 geheel in gebruik bij het  VCL. (Collectie HGA)
Zwemschool_tn  
Het gebouwtje van de zwemschool omstreeks 1843. Midden de berging voor de boot van de zweminstructeur, ter weerszijden daarvan kleedhokjes. (Uit: Crefcoeur en Van Pesch,150 jaar Belgisch Park).
Parkweg15_tn  
In Villa Nieuw Panorama, Parkweg 15, huisde van 1886 tot 1906 de ‘Franse’  school van mejuffrouw Van Reijn Snouck.  Fotograaf W.F. Vinkenbos uit de De Riemerstraat  werd uitgenodigd om in foto’s  het schoolleven vast te leggen. (Familiearchief Van Andringa de Kempenaer, Ryksargyf  Leeuwarden).
VCL_luchtfoto_2011_tn  
Luchtfoto VCL

 

Links naar de websites van scholen in de wijk:

www.vcl-school.nl
www.luzac.nl/lyceum/