Natuurbranden

Groen in de wijk

Natuurbrand is zó ontstaan, dus let extra op!

We genieten volop van het mooie weer, maar die zonneschijn heeft ook een keerzijde. Onze duinen, parken en bossen zijn kurkdroog, ondanks wat kleine regenbuitjes. Een natuurbrand is zó ontstaan. Maak daarom geen vuur en gooi nooit je sigarettenpeuk of glazen fles weg in de natuur.

Vooral het Westduinpark langs de Haagse kust is zeer kwetsbaar natuurgebied, met name in het voorjaar en in de zomer. Door de hogere temperaturen en langdurige droogte neemt de kans op natuurbranden toe. Ook de begroeiing in de duinen, zoals helmgras, duindoorn, struiken en naaldbomen, is extra vatbaar voor brand. 

Menselijk gedrag
De meeste natuurbranden ontstaan (ongemerkt) doordat mensen onvoorzichtig zijn. “Het verboden om in de duinen te barbecueën of fikkie te stoken, maar ook het weggooien van een sigaret of glas kan tot brand leiden”, zegt Michel Romeijn van de grote groengebieden van gemeente Den Haag.

Neem daarom geen enkel risico. “Rook niet in de natuur, gooi geen glas weg en maak geen open vuur. Er hoeft maar één vonkje over te slaan… Wees als bezoeker extra alert en bel 112 bij verdachte situaties”, zegt Michel. De huisregels van de natuurgebieden staan op de borden bij alle ingangen van natuurgebieden.

Maandag 12 augustus vond nog een duinbrand plaats ter hoogte van de Nieboerweg bij de Bosjes van Poot (dat bij het Westduinpark hoort). Het vermoeden bestaat dat de brand door een kampvuurtje of een sigaret is ontstaan. Dankzij de inzet van de brandweer was de brand redelijk snel onder controle. In periodes van droogte rukt de brandweer met veel voertuigen en brandweermensen uit.

De duinbrand ter hoogte van de Nieboerweg bij de Bosjes van Poot maandag 12 augustus was snel onder controle (Foto: Jeffrey Vermeulen, gemeente Den Haag)

Risicofase 2
Al sinds maart geldt voor natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) risicofase 2. Dit betekent dat natuurbeheerders en hulpdiensten vanwege droogte extra alert zijn en bezoekers ook vragen goed uit te kijken. “Tijdens deze fase kun je natuurlijk nog steeds de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik je gezonde verstand en bel bij verdachte zaken meteen 112”, aldus boswachter Alex van der Velden.

Drankflessen en peuken
Hij komt tijdens zijn surveillanceronde in de duinen helaas regelmatig (kapotte) drankflessen en sigarettenpeuken tegen. “We lopen en rijden veelvuldig rond met de fiets, scooter en auto in het Westduinpark. Naast de gewone inzet, surveilleren we in de zomer extra in de duinen en zijn we alert op brandstichting”, vertelt Alex.

Natuurbranden zijn onvoorspelbaar
Volgens Veiligheidsregio Haaglanden kunnen ‘natuurbranden onvoorspelbaar zijn, zich snel verspreiden en op verschillende plekken opduiken’. “Dat maakt een natuurbrand lastig te bestrijden”, staat op de website Haaglanden Veilig, een initiatief van Veiligheidsregio Haaglanden. Ook door de natuur zelf kan brand ontstaan, bijvoorbeeld door blikseminslag. Soms wordt een brand aangestoken.

Bij een natuurbrand gaat niet alleen mooie natuur verloren, het is ook gevaarlijk voor bezoekers en de dieren die er leven, zoals vossen, konijnen en Schotse Hooglanders. Je kunt door het vuur verrast worden, ingesloten raken en niet meer weg kunnen. In het kader staat wat je kunt doen bij een natuurbrand.

Wat kun je doen als er een natuurbrand is?

  • Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en zo ver mogelijk weg van de brand. Veilige plekken zijn de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
  • Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt. Loop dwars op de brand. Daarmee verklein je de kans dat de brand je inhaalt.
  • Help andere mensen en kinderen naar een veilige plek.
  • Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Kijk in je omgeving of je herkenningspunten hebt, zoals een ANWB-paddenstoel, informatieborden, straatnamen of nummers op paaltjes en bankjes.
  • Volg de aanwijzingen van overheid en hulpverleners op. Volg het nieuws via deze website, of op X

[bron: https://haaglandenveilig.nl/natuurbrand en https://www.hethaagsegroen.nl]