Jan den Ouden van de Universiteit Wageningen schreef op verzoek van de gemeente een concept-Beheerparagraaf voor het Belvédèreduin dat eind 2011 werd besproken met bewoners en AVN.
In de bijlagen:
• het kaartje dat Maarten Fischer maakte van de aangekruiste dennen op het Belvédèreduin, en ook zijn aantekening.
• het gedegen rapport dat Joost Gieskes schreef over het Belvédèreduin voor de AVN, met oud kaartmateriaal
Zie ook het artikel van Anneke Landheer over dennen in de duinen in Koerier 95, en over de Belvedère in Koerier november 2002. Zie de ingescande Koeriers onder Van Stolkkoerier.
In het kort: De eerste Belvédère is 1873 gebouwd. Het is waarschijnlijk dat er tegelijk dennen geplant zijn. Op foto’s van rond 1900 zijn ze te zien. Op de lucht foto uit 1921 ziet men dat een groot deel van het Belvédèreduin bestond uit open duin, de bomen staan gegroepeerd rond de Belvedère.
In 1932 wordt de tweede Belvédère gebouwd, met dak, die er zal staan tot 1962. Na de oorlog in 1945 zijn de dennen er nog steeds, hoewel van de Scheveningse Bosjes niet veel over is.
Volgens een plan uit 1984 worden de karakteristieke oude dennen gehandhaafd.
In 1997 wordt echter een dunning uitgevoerd, en weer in 2003.
Wat is het effect 9 jaar later? Veel klimop, dikke esdoorns en bramen. De nog staande bomen zien er ongeveer hetzelfde uit, dode takken onder en meeste groen bovenaan, zoals de meeste dennen op de Bélvédère.
Over de esdoorns: in 2001 is er in de Scheveningse Bosjes een experiment geweest met het verwijderen ervan. Wat was de conclusie daaruit?